313 finaali

◄ Takaisin

Taloushallinto – finaali

Taitaja2018 Tampere -tapahtuma järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 14.-17.5.2018

Finalistit

Toni Helin ja Ronja Kiviniemi, Tredu

Amanda Huhtala ja Roosa Viitala, Tredu

Viivi Kaipainen ja Susanna Karhu, Riveria

Marianna Karsikas ja Kimi Vänttilä, OSAO

Tobias Karlsson ja Jenny Knuts, Turun ammatti-instituutti

Serafima Mayorova ja Diana Sviridova, Tredu

Annely Seppo ja Teemu Suominen, Turun ammatti-instituutti

Suvi Tanninen ja Topias Tähtelä, Riveria

Yleistä:

Finaalissa kilpailijat toimivat parina ja mahdollisesti esittelevät työnsä tulokset tuomareille myös parina. Erikseen ei tarvitse kertoa kunkin parin osaa tehtävien tekemisessä.

Kilpailijaparit saavat käyttää nettiä apunaan tehtäviä tehdessään. Kuten semifinaalissakin, kaikkea mahdollista materiaalia saa käyttää ja tuoda kisapaikalle mukanaan. Ainoastaan kommunikointi ulkopuolisten kanssa on kielletty.


Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt:


Tiistai 15.5.

Moduuli 1 Kirjanpito, 35 p

Tehtävän tavoitteena on tehdä urheiluvälinekaupan kirjanpito. Tehtävässä tehdään kahden kuukauden kirjanpito ja sen pohjalta välitilinpäätös. Lisäksi pareilla on asiakastilanteita. Tehtävässä kilpailijoiden tulee selvittää tuomareille suullisesti joitakin kirjanpitoon liittyviä perusasioita. Nämä voivat liittyä esimerkiksi pysyvien vastaavien myyntiin, varaston arvostamiseen, arvonlisäverohuojennukseen, edustusmenojen kirjaamiseen, kokous- ja neuvottelukulujen kirjaamiseen tai arvonlisäveron perusperiaatteisiin. Kilpailijat esittävät näkemyksensä tuomareille ennaltalaaditun aikataulun mukaisesti. Kilpailijat saattavat saada valmistautumisaikaa ennen esitystä.

Tarkemmat vaatimukset palautuksille kerrotaan tehtävänannossa kilpailupäivän aamuna.

Keskiviikko 16.5

Moduuli 2 Toiminnan kannattavuuden suunnittelu ja tilinpäätöksen tulkinta 45 p

Tämä moduuli koostuu kolmesta osasta.

  1. Kustannuslaskennan tehtävässä tulkitaan yrityksen kannattavuutta ja rahoitusta annettujen tietojen pohjalta. Lisäksi tehtävässä laaditaan toiselle yritykselle katetuottolaskelmia. Yritys voi olla jälleenmyyntiyritys tai valmistustoimintaa harjoittava yritys. 20 pistettä.
  2. Tehtävässä tarkistetaan toisen kirjanpitäjän tekemä kirjanpito etsien siitä virheitä. Tehtävä perustuu Taitaja2017-finaalin kirjanpitotehtävään. 10 pistettä
  3. Tehtävässä tulkitaan yrityksen tilinpäätöksiä, lasketaan eroja ja tunnuslukuja. Lopuksi kilpailijat esittävät tuotoksensa (tai ennalta määritetyn osan siitä) tuomareille. 15 pistettä.

Torstai 17.5

Moduuli 3 Palkanlaskenta, 20 p

Tehtävän tavoitteena on laskea eri tyyppisten (kk- ja tunti) palkkojen määriä. Laskelmiin sisältyy luontoisetuja sekä matkalaskuja tehdyiltä työmatkoilta. Paitsi että lasketaan palkkoja, suoritetaan myös niiden kirjaus kirjanpitoon. Tehtävä sisältää myös TES:ä soveltavan osion yhden palkkalaskelman selvittämisenä asiakastapaamisen aikana.