501 Finaali

◄ Takaisin

Kondiittori – finaali

Taitaja2018 Tampere -tapahtuma järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 14.-17.5.2018

Finalistit

Polina Buynova, Riveria

Essi Eskelinen, Riveria

Ellinor Höstman, Optima

Erin Patala, Tredu

Pipsa Pesonen, Riveria

Anette Rajamäki, Sedu

Joona Suomalainen, Riveria

Oskari Takkinen, Turun ammatti-instituutti

Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt

Kilpailutehtävät perustuvat ammatillisen perustutkinnon valtakunnallisten tutkintojen perusteiden kiitettävään (K3) tasoon. Kilpailutehtäviä laadittaessa on huomioitu tutkinnon perusteiden seuraavia tutkinnon osia: elintarvikkeiden valmistus, erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa ja huippuosaajana toimiminen.

Finaalitehtävien suunnittelussa ja toteutuksessa on tehty tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa – tehtävissä on huomioitu konditoria-alan ajankohtaiset trendit sekä tulevaisuuden näkymät.

Finaalissa painotetaan monipuolisesti erilaisten konditoriatuotteiden ja konditoria-alan erikoistöiden valmistamista. Tehtävissä painottuvat konditoriatuotteiden valmistaminen monipuolisesti esim. erilaisia tekniikoita ja raaka-aineita käyttäen, erilaisten tuotteiden laatuvaatimukset ja niiden soveltuminen työelämään sekä tuotteiden näyttävyys.

Kondiittorilajin tehtävissä arvioidaan kilpailijoiden monipuolista osaamista, kädentaitojen ja työprosessin hallintaa, raaka-aineiden monipuolista valintaa ja käyttöä sekä tuotteiden laadukkuutta. Tuotteiden valmistusprosessissa huomioidaan kädentaidot, ammattitaitoisuus, työhyvinvointi, vuorovaikutustaidot, hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen, yrittäjämäinen ja omavalvontaohjeiden mukainen toiminta.

Kilpailusuoritusta voidaan hyödyntää ammattiosaamisen näytöissä. Kilpailija voi saamallaan todistuksella hakea osaamisen tunnustamista omassa oppilaitoksessaan.

Finaalitehtävät sisältävät ennakkotehtävän (valmistusohjeet) ja sekä työohjeiden mukaisia että itse suunnittelemia, tehtävänantoon soveltuvia konditoriatuotteita.

ENNAKKOTEHTÄVÄ

  • Portfolio, jossa esitetään tuotteiden valmistusohjeet sekä valokuvat tuotteista
  • Portfolio tuodaan ja luovutetaan tuomaristolle 14.5.2018.
  • Portfolion arviointi sisältyy alla oleviin kokonaisuuksiin

YLLÄTYSKAKKU, Finnbakelsin täyte- tai hyydykekakku 25 p

  • Päätuomarin Joachim Wunschin / Finnbakels Oy laatima kilpailutehtävä
  • Resepti ja malli sekä kappalemäärä annetaan kilpailupaikalla
  • Tuote tehdään ohjeen/mallin mukaan annetuista raaka-aineista
  • Tuotteen valmistukseen tarvittavat raaka-aineet ovat kilpailupaikalla

GÖSTA RAVINTOLAN TAIDELEIVOS 25 p

Teemana on taide ja arkkitehtuuri. Tehtävässä voi inspiraatiota ottaa Serlachiuksen rakennuksista ja sen ympäristöstä. Tuote suunnitellaan Gösta ravintolalle. Tuotteet tarjoillaan tarjoilijalajin ravintolassa cocktail-tilaisuudessa.

  • Kilpailija tuo tullessaan tarvitsemansa työvälineet
  • Tuotteen valmistukseen tarvittavat raaka-aineet ovat kilpailupaikalla
  • Tuotetta valmistetaan 40 kpl
  • Tuote tulee olla leikattu, koko 4 cm x 4 cm
  • Tuote glaseerataan päältä tai kokonaan, materiaali on vapaa
  • Leivos koristellaan teeman mukaisesti
  • Kilpailijat tekevät yhteistyötä tarjoilijalajin kanssa, he kertovat tarjoilijoille tuotteen sisällön ja inspiraation lähteen (tuote-esittelypuhe)
  • Kilpailijat esittävät tuotteet myös oikeille ravintolavieraille
  • Tuomarit arvioivat myös esittelyt

SUKLAAKORISTETYÖ – Tampereen nähtävyydet 25 p

  • Teemana on nähtävyydet Tampereella. Työssä voi olla joko yksi tai useampi nähtävyys
  • Koristetyö on valmistettava aidosta suklaasta ja nähtävillä tulee olla suklaan pöytätemperointi (= esikristallisointi)
  • Koristetyössä tulee pöytätemperoinnin lisäksi käyttää vähintään kahta muuta suklaatekniikkaa, lisäksi saa käyttää kuorrutesuklaata, suklaasta tai suklaan kaltaisesta tuotteesta valmistettua suklaamassaa sekä muotoilumassaa, jossa raaka-aineena on käytetty kaakaovoita. Suklaamassaan saa käyttää tärkkelyssiirappia, sokeria, vettä, kaakaojauhetta, perunajauhoa, kaakaovoita, lisäksi väriaineiden käyttö on sallittua kaikissa osissa työtä
  • Suklaakoristetyön korkeus tulee olla 40–50 cm
  • Suklaakoristetyön kaikki massat ja osat valmistetaan kilpailuaikana
  • Suklaakoristetyöhön tarvittavat raaka-aineet ja kylmäspray ovat kilpailupaikalla
  • Tukirakenteiden käyttö on kielletty

KAKKUTIKKARI 20 p

  • Teema on vapaa
  • 20 kpl
  • Koko 30 – 40 g
  • Käsin muotoiltu (kakkutikkarin muotoiluun ei saa käyttää muotteja, kuivaukseen ja tukemiseen voi käyttää muottia)
  • Kilpailupaikalla on kakkutikkareihin käytettävissä raaka-aineet ja materiaalit, muita ei sallita

YLEINEN ARVIOINTI 5 p

 

AIKATAULU

(muutokset aikatauluihin ovat mahdollisia)

Kilpailun aattopäivä maanantai 14.5.2018

  • Kilpailualueeseen tutustuminen klo 14-16.30
  • Tavaroiden tuominen paikalle
  • Turvallisuusohjeet

 

1. kilpailupäivä tiistai 15.5.2018

klo 9.30                      Tervetulotoivotus, aloitusinfo, esittelyt ja tuomarin ohjeet
klo 10.00                    Kilpailun aloitus
klo 10.00–12.00         Kilpailuaika
klo 12.00–13.00         Ruokailu
klo 13.00–16.00         Kilpailuaika
klo 16.00 yllätyskakku valmiina
klo 16.00–16.20         Tauko
klo 16:20–19.00         Kilpailuaika
klo 19:00                    Päivän palaute, mahdolliset arvioinnit ja tuomaripalautteet
klo 19.00–19.30         Siivous

2. kilpailupäivä keskiviikko 16.5.2018

klo 8:00                       Aloitusinfo
klo 8:15–10:30            Kilpailuaika
klo 10:30–11:30          Ruokailu
klo 11:30–16:00          Kilpailuaika
klo 15:00 Gösta ravintolan taideleivos valmiina
klo 16.00 suklaakoristetyö valmiina
klo 16:00          Mahdolliset arvioinnit ja tuomaripalautteet
klo 16.00–16.30          Siivous

3. kilpailupäivä torstai 17.5.2018

klo 7.40–7.55               Aloitusinfo
klo 8:00–8.15               Kilpailuaika leivosten esittely tarjoilijoille
klo 9.50                        Alkaen 10 min välein leivoksen esittely asiakkaille porrastetusti
klo 9.50–12.00             Kilpailuaika
klo 12.00 kakkutikkari valmiina
klo 12.00–12.30           Siivous
klo 12.30–                    Ruokailu

 

KILPAILUTEHTÄVIEN ARVIOINTIKRITEERIT

YLLÄTYSKAKKU (yhteensä 25 p)

Työprosessien hallinta 5 p

Työmenetelmien hallinta 5 p

Työn perustana olevan tiedon hallinta 5 p

Elinikäisen oppimisen avaintaidot 5 p

                             Laatu 5 p

 

GÖSTA RAVINTOLAN TAIDELEIVOS (yhteensä 25 p)

Työprosessien hallinta 5 p

Työmenetelmien hallinta 5 p

Työn perustana olevan tiedon hallinta 5 p

Elinikäisen oppimisen avaintaidot 5 p

                             Laatu 5 p

 

 

SUKLAAKORISTETYÖ – TAMPEREEN NÄHTÄVYYDET (yhteensä 25 pistettä)

Työprosessien hallinta 5 p

Työmenetelmien hallinta 5 p

Työn perustana oleva tiedon hallinta 5 p

Elinikäisen oppimisen avaintaidot 5 p

                             Laatu 5 p

 

KAKKUTIKKARI (yhteensä 20 pistettä)

 Työprosessien hallinta 4 p

Työmenetelmien hallinta 4 p

Työn perustana oleva tiedon hallinta 4 p

Elinikäisen oppimisen avaintaidot 4 p

                             Laatu 4 p

YLEINEN ARVIOINTI (yhteensä 5 p)

Esimerkkitehtäviä

Skills Finlandin tehtäväpankista löytyy edellisten vuosien tehtävät.

Kuvaus arvioinnin toteutustavasta

Tuomaristo koostuu alan työelämäedustajista ja opettajista.

Kaikki tuomaristoon kuuluvat jäsenet ovat kokeneita ja alalla tunnettuja ammattilaisia. He vastaavat yhdessä laadukkaasta, monipuolisesta ja tasapuolisesta arvioinnista.

Arviointi perustuu perustutkinnon kiitettävän tason mukaisiin tavoitteisiin. Arvioinnissa käytetään sekä objektiivista että subjektiivista arviointia. Kilpailusuoritukset arvioidaan arviointikohteittain (arviointikohteet on lueteltu kohdassa kilpailutehtävien arviointikriteerit).

Kilpailussa käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa maksimipisteet ovat 100 pistettä. Lajituomaristolla on oikeus muuttaa kilpailutehtävää noin 30 % kilpailupaikalla ennen kilpailutehtävän alkua.

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet ja työvälineet  

(kilpailunjärjestäjä varaa kilpailupaikalle)

Kilpailun järjestäjä varaa lajialueelle seuraavia laitteita, työvälineitä ja raaka-aineita;
Pöytäkoneet
Mikroaaltouuneja
Induktioliesiä
Astioita
Pientyövälineitä
Suojakäsineet
Kilpailun aikana käytettävä esiliina ja lakki

Lajialueella on mm. työtasot, jääkaapit, kaappipakastimet, jäädytyskaappi, astianpesukone ja vesipisteet.

Mitä kilpailijan on itse tuotava kilpailupaikalle

  • Yllätyskakkuun tarvittavat mahdolliset työvälineet ilmoitetaan myöhemmin
  • Henkilökohtaiset työvaatteet (esiliinat ja lakki ovat kilpailupaikalla)
    • Kilpailijan nimi ja oppilaitos saavat näkyä työasussa
  • Pöytävaaka
  • Lämpömittari
  • Henkilökohtaiset pientyövälineet; paletit, veitset, tyllat, sarjaleikkuri jne.
  • Pöytäkivi suklaan käsittelyyn
  • Tarvitsemansa työvälineet koristetyön valmistamiseen
  • Muistiinpanovälineet ja laskin
  • Portfolio; valmistusohjeet valokuvineen (paperiversioina yksi tuomareille ja yksi itselle)

Raaka-ainetilaus

Raaka-aineet tulee olla tilattuna 25.4.2018 klo 16.00 mennessä. Raaka-ainetilauksessa kilpailija ilmoittaa lisäksi tuotemerkin/laadun ja määrän paljonko kyseistä raaka-ainetta yhteensä tarvitaan.

Kilpailuissa tarjolla oleva raaka-ainelista ilmoitetaan myöhemmin. Kilpailussa saa käyttää ainoastaan kilpailupaikalla olevia raaka-aineita.

Kilpailussa käytettävät raaka-aineet

501_raaka-ainelista_FI

 

Kilpailussa finalisteilla on käytössä assistentteja, joiden tehtäviin kuuluvat mm.

  • Avustaa kilpailijaa löytämään esim. pukuhuoneet, kilpailupaikan, ravintolan, taukotilat, wc:n sekä opastaa yleisissä asioissa ennen kilpailua
  • Opastaa koneiden ja laitteiden käytössä
  • Opastaa kilpailualueen työturvallisuuteen liittyvissä asioissa
  • Auttaa tarvittaessa kilpailijaa löytämään tarvittavat työvälineet ja raaka-aineet
  • Huolehtia kilpailijoiden tiskeistä