502

Ravintolakokki, yksilökilpailu

Lajivastaava Sari Forss ja varavastaava Katja Muikku Saskystä.

Kilpailijamäärä

Semifinaaliin voi osallistua 2 kilpailijaa / oppilaitoksen toimipaikka.

Yleiskuvaus

Ravintolakokki toimii kilpailujen aikana ruoanvalmistustehtävissä erilaisiin liikeideoihin perustuvissa keittiöissä. Kokki esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille ruokalajeja annoskorttien mukaan. Annoksissa ja menukokonaisuuksia huomioidaan maun lisäksi esteettiset ja ravitsemukselliset seikat sekä erityisruokavaliot ja gastronomia. Ruokalajien valmistamisessa otetaan huomioon hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, ympäristönäkökohdat sekä omavalvonta.

Lajin kilpailutehtävät perustuvat hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin, ruokapalvelun osaamisala, kokki kiitettävän tason (K3) vaatimuksiin. Kilpailutehtävät laaditaan yhdessä työelämän kanssa.

Osaamisvaatimukset

Ravintolakokkikilpailija osaa valmistaa maukasta, monipuolista ja terveellistä ruoka ottaen huomioon suomalaisen ruokakulttuurin, kansainvälisyyden ja gastronomian vaatimukset. Hän hallitsee ruoanvalmistuksessa tarvittavat kädentaidot. Tuotteiden valmistuksessa on huomioitava yrittäjyys, taloudellisuus, muuttuvat tilanteet, kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä omavalvonta. Lisäksi tarvitaan toisen kotimaisen ja englannin kielen perustaidot.

Ravintolakokkilaji

  • majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen
  • lounasruokien valmistus
  • annosruokien valmistus
  • pikaruokapalvelut
  • tilaus- ja juhlaruokien valmistus
  • à la carte ruokien valmistus

Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset

  • osaa laatia ja tulkita annoskortteja sekä tehdä työsuunnitelmia omasta työskentelystään
  • osaa vastaanottaa, varastoida ja säilyttää raaka-aineita ja muita tarvikkeita
  • käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
  • taito esivalmistaa ja valmistaa lounas-, annos ja a la carte ruokia hygieenisesti, kannattavasti sekä erilaisilla ruoanvalmistusmenetelmillä ja tekniikoilla
  • laittaa annoksia ja ateriakokonaisuuksia esille asiakkaat huomioiden
  • toimii työssään asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti huolehtien tuotteiden laatuvaatimuksista, turvallisuudesta, terveellisyydestä sekä esteettisyydestä
  • kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
  • ongelmanratkaisu- ja soveltamiskyky
  • ammatillisen ruotsin- ja englanninkielen perustaidot
  • hallitsee kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana
  • osaa käyttää Word ja Excel-ohjelmia.

Lajivastaava:

Sari Forss
sari.forss@sasky.fi
Puh. 0447745021

Varavastaava:

Katja Muikku
katja.muikku@sasky.fi
Puh. 0447745034

Lajiohjausryhmä:

Forss Sari, Tampereen palvelualan ammattiopisto
Muikku Katja, Tampereen palvelualan ammattiopisto
Korhonen Ismo, Stadin ammattiopisto
Rissanen Juha, Suklaatäplä
Heino Eeva, Grand Hotel Tammerin ravintolat
Lahdenkauppi Merja, Opetushallitus
Vuojärvi Kristian, Koskiravintolat Oy
Oinonen Arto, Keudan ammattiopisto
Huuhtanen Jarmo, Electrolux
Puranen Jorma, Pohjois-Karjalan ammattiopisto
Wasenius Tarmo, Pohjois-Karjalan ammattiopisto

502 4vuodenaikaa502 smile