504 Finaali

◄ Takaisin

Tarjoilija – finaali

Taitaja2018 Tampere -tapahtuma järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 14.-17.5.2018

Finalistit

Milla Aho, Perho liiketalousopisto

Ida Kantaneva, Koulutuskeskus Salpaus

Konsta Lappalainen, Saimaan ammattiopisto Sampo

Johan Lindström, Yrkesinstitutet Prakticum

Teemu Luukkanen, Turun ammatti-instituutti

Eveliina Emilia Reilson, Koulutuskeskus Salpaus

Riikka Sajaniemi, Savon ammattiopisto

Emilia Viitanen, Tredu

Demi Kivilo, Estonia

Suvi Minkkinen, Team Finland Euro Skills 2018

Finaali

Kilpailutehtävät tapahtuvat Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa, mutta kilpailualueelle on tuotu ravintola Göstan konsepti ja miljöö. Ravintola sijaitsee Mänttä-Vilppulassa keskellä suomalaista järviluontoa, upean taidemuseon sydämessä. Ravintola Gösta on osa Olo-Groupia. Taiteen täyteinen ympäristö tarjoaa innostavia virikkeitä, tyylikäs veistospuisto ja järvimaisema rauhoittavat. Ravintola ammentaa sisältönsä tästä ympäristöstä ja tarjoaa yhtä korkeatasoisia elämyksiä kuin sitä ympäröivä taide ja arkkitehtuuri. Ravintolan toimintaympäristönä ovat Serlachius-museo Göstan v. 2014 Puupalkinnolla palkittu paviljonki. Ravintola Göstan puhtaat maut syntyvät kotimaisista raaka-aineista. Ravintola sijaitsee keskisen Suomen maaseudulla, keskellä metsiä, järviä ja viljavainiota. Ravintola Göstan makuelämykset syntyvät laadukkaista sesongin mukaisista raaka-aineista. ”Paikallista kansainvälisesti” onkin ravintoloitsija Henry Tikkasen tunnuslause. Toiminnan lähtökohtana on tuottaa laadukkaita asiakaskokemuksia ja vaalia ruokailua sosiaalisena kanssakäymisenä. Serlachius-museot on suosittu kulttuurimatkailukohde. Vuosittain siellä vierailee noin 100 000 kävijää. Asiakkaiden tarpeet, odotukset ja toiveet vaihtelevat suuresti. Ravintola Göstan repertuaarista löytyvät tuotteet yhtä hyvin niin kotimaiselle perhematkailijalle, kulttuurimatkailevalle kulinaristille kuin vaativalle yritysasiakkaalle ja suomalaisia makuja janoavalle ulkomaiselle taidematkaajalle.

www.ravintolagosta.fi

www.serlachius.fi

Maanantai 14.5.2018

Lajialueeseen ja kilpailupaikkoihin tutustuminen

Tiistai 15.5.2018

Lounastarjoilu ravintola Göstassa

Kilpailija työskentelee ravintola Göstassa. Päivän aluksi kilpailija liinoittaa pöydän ja kattaa neljän hengen pöytään yksinkertaisen katteen. Kilpailijan asemalle saapuu mutkattomalle lounaalle neljän hengen seurue. Kilpailija ohjaa asiakkaat pöytään. He tilaavat paikan päällä ravintolan ruokalistalta alku- ja pääruoat sekä ruokajuomat. Jälkiruoan tilalla asiakkaat tilaavat kahvia ja/ tai teetä. Ravintolan valikoimaan kuuluvat myös erikoiskahvit. Kilpailija esittelee ruokalistat ja ruokajuomat, kertoo tuotteiden alkuperästä ja ottaa tilauksen vastaan. Kilpailija korjaa/ täydentää ennakkokatetta tilauksen mukaisesti. Kilpailijan tulee huomioida asiakaspalvelussa erikoisruokavaliot ja lisämyynti. Kilpailija tarjoilee tilatut tuotteet ja huolehtii asiakkaista koko palvelutapahtuman ajan. Kilpailija varmistaa asiakastyytyväisyyden. Tarjoilijan ammattitaitoon kuuluu myös osata kertoa ravintolan toimintaympäristöstä ja vastata asiakkaita askarruttaviin kysymyksiin (esim. kuka on ravintolan seinällä olevan taideteoksen tehnyt (kilpailupaikalla), minkälaisia/ kenen taiteilijoiden näyttelyitä museossa on tällä hetkellä tai mitä tapahtumia museolla on lähiaikoina).

 

Menu

Ruokalista julkaistaan kilpailupäivän aamuna.

 

Viinit (https://www.bpf-finland.fi/)

  • Hunawihr Pinot Gris Reserve, Cave Vinicole Hunawihr
  • Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay Organic
  • Louis M. Martini Cabernet Sauvignon
  • Jaboulet Cotes-du-Rhône Parallele 45 Organic

Muut juomat:

  • KOFF Karhu III
  • Budejovicky Budvar Premium
  • Brooklyn American Ale
  • Alkoholiton olut
  • Kivennäisvesi

Kuumat juomat:

  • Kahvi
  • Haudutettu tee
  • Espresso
  • Cappuccino

 

Keskiviikko 16.5.2018

Fine dining -tehtävä

Ravintola Göstaan on tulossa neljän hengen seurue tunnelmalliselle illalliselle. Asiakkaille on etukäteen varattu pöytä ravintolasalista ja tilaisuuden kulku sekä menu on sovittu etukäteen. Juomat asiakkaat tilaavat paikan päällä. Yksi vieraista on englanninkielinen. Tarvittavat tiedot löytyvät tilausmääräyksestä, jonka kilpailija saa kyseisen kilpailupäivän aamuna. Kilpailija kattaa pöydän tilausmääräyksen mukaisesti laadukasta illallista varten ja käyttää lautasliinataitoksena yhtä ennakkoon ilmoitetusta kuudesta taitoksesta. Kilpailija kattaa menun mukaisen katteen ja ottaa vastaan asiakkaat. Ruokalajit kilpailija tarjoilee sovittujen tarjoilutapojen mukaisesti.  Aperitiiviksi kilpailija suosittelee asiakkaille listalla olevia tilanteeseen sopivia juomasekoituksia. Kilpailija suosittelee juomia ravintolan viinilistalta ja perustelee suosituksensa asiakkaille. Lähtökohta juomavalinnalle on ruokien ja juomien yhteensopivuus. Kilpailija suosittelee asiakkaille aterian lopuksi jälkiruokadrinkkejä tai kahvin kanssa avec-juomia. Tuomarit arvioivat juomasekoitukset ennen tarjoilua.

Lautasliinataitokset (www.duni.fi):

  • The Wave
  • Asia
  • Feather
  • Swirl
  • Elegant
  • Viola

Menu

Ruokalista julkaistaan kilpailupäivän aamuna.

Viinit (https://www.bpf-finland.fi/):

  • Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay Organic
  • Undurraga Gewurztraminer, Viña Undurraga
  • Hunawihr Riesling Lieu-Dit Muehlforst, cave Vinicole Hunawihr
  • Aliwen Reserva Pinot Noir, Viña Undurraga
  • Piccini Organic Chianti, Tenute Piccini, DOCG Chianti
  • Louis M. Martini Cabernet Sauvignon

Väkevöidyt viinit (https://www.bpf-finland.fi/):

  • Osborne LBV Porto
  • Osborne Fino Quinta

Avec-juomat (https://www.bpf-finland.fi/):

  • Remy Martin VSOP
  • Remy Martin XO
  • Pere Magloir VSOP

Katevesi:

  • Jäävesi tai kivennäisvesi

 

Before dinner

Old Fashioned
4 cl                       Bourbon viskiä
dash                     Angosturaa
1,5 cl                    Sokeriliemi
Valmistustapa:     Hämmenetään + siivilöidään
Lasi:                     On the rocks
Koriste:                Appelsiinin kuori Twist

Gin Fizz
4 cl                       Gin
3 cl                       Sitruunamehua
1 cl                       Sokerilientä
Pidentäjänä:         Sooda n.4 cl
Valmistustapa:     Ravistamalla
Lasi:                     Highball tai pieni valkoviini
Koriste:                Sitruunaviipale

Americano
3 cl                       Punaista katkeroa
3 cl                       Punaista vermuttia.
Valmistustapa:     Hämmennetään
Lasi:                     On the rocks/ old fashioned/ cocktail
Koriste:                Appelsiinin viipale

Dry Martini
4 cl                       Gin
dash                     Kuivaa vermuttia
Valmistustapa:     Hämmennetään
Lasi:                     Cocktaillasi
Koriste:                Oliivi tai sitruunan kuoren pala

Negroni Spagliato
3 cl                       Punaista katkeroa
3 cl                       Punaista vermuttia
6 cl                       Prosecco
Valmistustapa:     Rakennetaan
Lasi:                     Viinilasi
Koriste:                Appelsiinin viipale

Cucumber
1 cl                       Mirin
1 cl                       White vinegar
0,5 cl                    Sugar syrup
2 cl                       Dill vodka
4 cl                       Cucumber juice
1,5 cl                    Egg white
Dill
Cucumber

  • Chill cocktail glass with ice
  • Chill the metal part of the shaker
  • Measure ingredients to the glass part of the shaker
  • Smash the ingredients
  • Dry the ice of the metal part of the shaker
  • Shake (long and hard because of the egg white)
  • Sieve it to the cold cocktail glass

Carrot
3,5 cl                    Mandarine Napoleon
0,5 cl                    Punainen katkero
6 cl                       Porkkanamehua
Dash                    Sitruunamehua
Dash                    Sokerilientä
Valmistustapa:     Ravistamalla
Lasi:                     On the rocks
Koriste:

After dinner

Espresso Martini
4 cl                       Jaloviina Myrsky
3 cl                       Kylmä espresso
0,5 cl                    Sokerilientä
1/4 tl                     Kardemumma
Valmistustapa:     Ravistetaan (jäät siivilöidään pois)
Lasi:                     Cocktaillasi
Koriste:

Beetroot
4 cl                        Punainen portviini
2 cl                        Punajuurimehua
1 cl                       Sitruunamehua
dash                     Sokerilientä
0,5 cl                    Valkoviinietikkaa
Valmistustapa:     Ravistetaan (jäät siivilöidään pois)
Lasi:                     Cocktaillasi
Koriste:

Spanish Coffee                       
2 cl                       Licor 43
2 cl                       Brandy
Kuumaa kahvia
Kermavaahto
Valmistustapa:      Rakennetaan
Lasi:                     Irish Coffee
Koriste:

Juomasekoitusten reseptien lähteet: F.B.S.K. ja Paula Lundell/ Olo Garden & Bar

Torstai 17.5.2017

Taidenäyttelyn päätösgaala – cocktailtilaisuus

Ravintola Göstassa vietetään taidenäyttelyn päätösgaalaa. Ravintolaan saapuu neljän hengen seurue cocktailtilaisuuteen. Tilaisuuden kulku, menu ja juomat on sovittu etukäteen. Tarvittavat tiedot löytyvät tilausmääräyksestä, jonka kilpailija saa kyseisen kilpailupäivän aamuna.  Kilpailija liinoittaa ja kattaa buffetpöydän teeman mukaisesti. Kilpailija asettaa ruoat buffetpöytään tarjolle, mutta esittelee ja tarjoilee tuotteet asiakkaille. Tarjolla on sekä trendikkäitä suolaisia että makeita tuotteita. Tehtävä sisältää myös yllätysosion eri lajin kilpailijan kanssa yhteistyössä. Tämä kerrotaan tarkemmin kyseisen kilpailupäivän aamuna.

Menu

Ruokalista julkaistaan kilpailupäivän aamuna.

Juoma (https://www.bpf-finland.fi/):

Bottega Gold Prosecco DOCG

 

Arvioinnin rakenne

Arviointi koostuu subjektiivisista ja objektiivisista arvioinnin kohteista. Arvioinnissa korostuvat:

  • Työn organisointitaidot ja sujuvuus
  • Yhteistyötaidot ja ongelmanratkaisukyky
  • Asiakaspalvelutaidot ja viestintä
  • Työpisteen ennakkovalmistelut
  • Ruokien ja juomien tarjoilutaidot
  • Alkoholillisten ja alkoholittomien juomien/ juomasekoitusten valmistus ja tarjoilu
  • Toimintaympäristön ja liikeidean tuntemus
  • Taitaja-kilpailun yleiset teemoja: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus.

Moduulit:

  • Lounastarjoilu
  • Fine dining (sis. juomasekoitukset)
  • Cocktailtilaisuus

Kilpailija tuo tullessaan

Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle tarjoilijan henkilökohtaiset työvälineet: korkkiruuvi, kierrelehtiö, kynä, tulitikut, tarjoiluliinoja, tarjoilukäsineet ja pullonavaaja.

Kilpailujen aikataulu

Yhteinen kokoontuminen kilpailupaikalla maanantaina 14.5.2018 (kellonaika tarkentuu myöhemmin), jolloin annetaan yleisohjeet kilpailusta ja tutustutaan lajialueeseen. Tarkka päiväkohtainen aikataulu annetaan kilpailupaikalla.

Maanantai 14.5.2018

Lajialueeseen tutustuminen

Tiistai 15.5.2018

Lounastarjoilu-tehtävä

Kilpailupäivänä finaalitehtävät tehdään porrastetusti.

Keskiviikko 16.5.2018

Fine dining-tehtävä

Kilpailupäivänä finaalitehtävät tehdään porrastetusti.

Torstai 17.5.2018

Cocktailtilaisuus

Kilpailupäivänä finaalitehtävät tehdään porrastetusti.

Yleiskuvaus kilpailulajista

Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä ravintolassa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa.

Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Kilpailun luonne

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon, ravintolapalvelun koulutusohjelman ja hotelli-, ravintola- ja catering-alan asiakaspalvelun koulutusohjelman kiitettävän (K3) tason vaatimuksiin. Tehtävien laadinnassa on tehty tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa ja tehtävät perustuvat työelämän osaamisvaatimuksiin.

Tarjoilijan osaamisalueet, hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, asiakaspalvelun koulutusohjelma:

  • asiakaspalvelu ja myynti
  • annosruokien ja juomien tarjoilu
  • á la carte-tarjoilu
  • juomien myynti- ja tarjoilu
  • tilaus- ja juhlatarjoilu
  • kahvilapalvelut

Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset:

  • hyvän ystävällisen palvelun hallitseminen
  • aktiivinen asiakaslähtöinen myyntityö
  • palveluetiketin mukaisesti toimiminen
  • ravintolasalin kunnostaminen (kattaminen, erilaiset liinoitustavat ja lautasliinataitosten hallitseminen)
  • perustarjoilutaidot (tarjottimen sujuva käyttö, lautasten kantaminen).
  • eri ruokien tarjoilutekniikoiden hallinta
  • juomien tuotetietous ja juomien tarjoilu
  • ruoan ja juomien yhdistäminen, juomasuositukset
  • toimipaikan liikeidean mukaisten yleisimpien juomasekoitusten ja erikoiskahvien valmistaminen sekä tarjoilu
  • hygieniaosaaminen sekä puhdas ja siisti työympäristö
  • ruokien viimeistely salissa (liekitys, paloittelu, annostelu)
  • oman työn suunnittelu ja organisointi
  • palveluprosessin sujuva hallinta sekä tilanneherkkyys ja joutuisuus
  • sosiaaliset taidot ja kommunikointikyky erilaisten asiakkaiden kanssa
  • kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
  • ongelmanratkaisukyky
  • toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot
  • henkilökohtainen olemus, ryhti, liikkuminen, työn ergonomia
  • yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden huomioon ottaminen

Tuomarit

Päätuomari: Markku Häiväläinen, CC-Kilta
Anu Huhtala, Ravintola Gösta
Anna-Liisa Vuokko, Espresso House
Mervi Töyrylä, Stadin ammattiopisto
Raisa Cantos, Gradia
Christina Suominen, Ravintola C
Loretta Pietilä, Juhlatalon Ravintolat Oy
Maria Stenberg, Olo Garden & Bar
Veikko Hyvönen, Stadin ammattiopisto
Mika Asuma, Solo Sokos Hotel Torni, Moro Sky Bar
Tomi Hyvärinen, Olutravintola Konttori
Riku Hailio, Interbrands Wines & Spirits Oy