504 Semifinaali

◄ Takaisin

Semifinaali aika- ja paikka

Semifinaalit 31.1.2018 klo 8.00–17.30

PKKY, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Niskakatu 17, 80100 Joensuu

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Opetusravintola Paviljonki, Rajalahdenkatu 4, 57200 Savonlinna

Perho Liiketalousopisto, Perhonkatu 11, 00100 Helsinki

 

Semifinaalikoordinaattori

Kari Tuomainen, PKKY
puhelin +358503115739
kari.tuomainen@pkky.fi

Kilpailijamäärä

Tarjoilijakilpailu on yksilölaji. Kaksi kilpailijaa / oppilaitoksen toimipiste
Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt

Osaamistaitovaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään tasoon ja sisältävät tehtävämoduulien osaamistaitovaatimukset. Tehtävässä otetaan huomioon myös elinikäisen oppimisen avaintaidot, muun muassa tilannetaju ja joustavuus. Kilpailutehtävä on sama kaikilla semifinaalipaikkakunnilla. Tehtävä tarkennetaan kuukautta ennen semifinaalia. Semifinaalissa tarjoilijakilpailijat toimivat kahdessa ryhmässä ranskalaisen Frans & les Femmes bistron asiakaspalvelutehtävissä samassa tilassa näköyhteydessä toisiinsa. Juomasekoituksen kilpailijat valmistavat yksitellen baarissa tai vastaavassa tilassa. Muut tehtävät suoritetaan kilpailun järjestäjän ohjeiden mukaisesti.

Kilpailutehtävän keskeinen sisältö koostuu tutkinnon osista
– Asiakaspalvelu- ja myynti
– Annosruokien ja juomien tarjoilu


Tehtävä 1. Ravintola Frans & les Femmes bistron asiakaspalvelu ja tarjoilu

Kilpailija myy ja tarjoilee ravintolan liikeidean mukaisia ruokia ja juomia asiakkaille. Hänen tulee selviytyä asiakaspalvelusta myös yhdellä vieraalla kielellä (englanti). Kilpailija on pukeutunut asianmukaiseen ja liikeideaan sopivaan työvaatetukseen. Ulkoinen olemus on huoliteltu. Hänellä on mukanaan tarjoilijan työvarusteet.

Kilpailija toimii Frans & les Femmes bistron asiakaspalvelutehtävissä. Hän esittelee tuotteet ja ottaa vastaan asiakkaiden tilaukset. Kilpailija tekee ennakkokatteen Frans & les Femmes bistron liikeidean pohjalta. Lautasliinataitoksen pitää olla liikeidean mukainen. Kilpailija täydentää katetta asiakkaiden tilausten mukaisesti. Hän tarjoilee ruokia ja juomia sekä huolehtii asiakaspöytien ja tilojen siisteydestä. Kilpailijalla on yhdessä pöydässä asiakkaita. Asiakkaat ruokailevat ja tilaavat annokset listalta. He nauttivat ruoan kanssa viiniä laseittain ja olutta. Osa asiakkaista on englanninkielisiä. Kilpailija päättää palvelutilanteen kohteliaasti ja hyvästelee asiakkaat.

Neljän hengen pöytä saapuu ja he ruokailevat jokainen alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan. Yksi asiakkaista on vegaani. Kaikki ruoat tilataan ravintolan listalta. Juomaksi yksi heistä tilaa olutta ja muut lasillisen viiniä. He voivat valita myös alkoholittoman vaihtoehdon oluista ja viinistä. Vettä/kivennäisvettä he tilaavat omien mieltymystensä mukaan. Kaikki ruoat ovat lautasannoksia. Keitolle on perinteinen keittolautanen aluslautasineen. Jälkiruoka on annosmaljassa / lasissa. Ruokien kanssa tarjotaan leipää.

Frans & les Femmes bistron ruoka- ja juomalista

Juomat
• Olut
• Alkoholiton olut
• Kivennäisvesi pullo
• Suodatin kahvi ja haudutettu tee
• Punaviini
• Valkoviini
• Alkoholiton punaviini
• Alkoholiton valkoviini

Asiakaspöydät ovat kooltaan neljän hengen pöytiä ja ovat suorakaiteen muotoisia. Lautasliinat ovat kuitukankaisia (48x48cm). Pöydissä on kankaiset liinat ja kertakäyttöiset kuitukankaiset peiteliinat. Pöytäliinat ovat sopivan kokoisia pöytiin taittamatta tai jatkamatta.

Liikeidea: Ravintola on laadukas ranskalainen bistro. Ruokien raaka-aineet ovat tuoreita ja annokset yksinkertaisia. Palvelu on rentoa, ripeää ja kohteliasta. Kestävä kehitys on huomioitu raaka-aineissa mahdollisuuksien mukaan. Pöydissä käytetään pöytäliinoja ja peiteliinoja. Servietit ovat kertakäyttöisiä. Liikeideaan kuuluu, että pöydissä on yksinkertainen kate; pääruokahaarukka- ja veitsi jalallinen lasi ja liikeideaan sopivasti taitettu servietti. Muutoin pöydät katetaan asiakkaan tilauksen mukaan. Pöydissä on suola ja pippuri. Asiakastyytyväisyys varmistetaan kaikilta, ja huomioidaan asiakkaat heidän poistuessaan.

Asiakkaat: Asiakkaat odottavat ripeää ja joustavaa palvelua. Päivällä käy pääasiassa työssäkäyviä lounasruokailijoita ja hotellin asukkaita. Ravintolassa käy myös eläkeläisiä ja nuorempaa väkeä viettämässä aikaa ja seurustelemassa.

Tuotteet: Tuotteet ovat valmistettu tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista. Ne ovat valmiita lautasannoksia. Juomavalikoimassa on erilaisia vaihtoehtoja sekä ruoille että seurusteluun.

Palvelu: Palvelu on ystävällistä, joustavaa, ripeää ja kohteliasta. Ravintolan tunnelma on rento ja viihtyisä. Tarjoilija huomioi asiakkaat pikaisesti, ja ottaa heidät ystävällisesti vastaan. Asiakkaille esitellään ravintolan tuotevalikoima ja suositellaan tuotteita asiakkaan toiveiden mukaisesti.

 

Tehtävä 2. Lautasliinataitokset

Kilpailija kattaa tilaisuuden jälkeen pöydän uudelleen iltatilaisuutta varten (48×48, kangas)) menun mukaan sekä taittaa lautasliinat, kaksi erilaista taitosta, kutakin kaksi (2) kappaletta.
Taitokset, joista kilpailun järjestäjä nimeää kaksi taitettavaksi, ovat:
Flower – Kukka  https://www.youtube.com/watch?v=8X8-7BKSklo
Asia – Aasia  https://www.youtube.com/watch?v=jUnqlO4rZYk
Pope – Piispanhiippa https://www.youtube.com/watch?v=H-fSbSxKuFI
Feather – Tähtiviuhka https://www.youtube.com/watch?v=o6s7czds9iw
Crown – Kruunu https://www.youtube.com/watch?v=8pEhSgiur_4
Wave – Aalto  https://www.youtube.com/watch?v=1fmvSKAWX1g

Lautasliinataitosten ohjeet löytyvät oheisten linkkien avulla.

 

Tehtävä 3. Alkoholijuomien tunnistaminen

Kilpailija tunnistaa nimeltä alla olevalta listalta 10 kappaletta alkoholijuomia.

Tunnistettavat alkoholijuomat ovat: vodka, gin, vaalea rommi, skottimallasviski, konjakki, tequila, jägermeister, mantelilikööri, sitruslikööri, calvados, kahvilikööri, passion, anisviina, campari, pernod.

Ravintolassa käytettävien lasien tunnistaminen eKokki sivujen mukaisesti. Tunnistettavia laseja on yhteensä 5 erilaista.

 

Tehtävä 4. Juomasekoituksen valmistaminen

Kilpailija valmistaa baarissa tai vastaavanlaisessa tilassa juomasekoituksen. Hän huolehtii siitä, että työpisteessä on tarvittavat välineet ja raaka-aineet juomasekoituksen valmistamista varten. Hän valmistaa tuomareiden nimeämän juomasekoituksen käyttäen oikeita työtapoja, välineitä ja raaka-aineita. Hän esittelee raaka-aineet ja valmiin juomasekoituksen. Kilpailija siistii työpisteen.

Juomasekoitukset, joista kilpailun järjestäjä nimeää yhden valmistettavaksi ovat: Irish Coffee, Sex on the Beach, Negroni, Whisky Sour ja Mojito.

 

Reseptit

 

NEGRONI
2 cl gin
2 cl campari
2 cl punainen makea vermutti

Lasi: low ball

Valmistustapa: hämmentämällä

Koriste: appelsiininkuori peel

 

IRISH COFFEE
4 cl irlantilainen viski
fariinisokeria
kuumaa kahvia
kermavaahto

Lasi: Irish coffee
Valmistustapa: rakennetaan

 

SEX ON THE BEACH
2 cl vodka
2 cl persikkalikööri
4 cl karpalomehu
8 cl appelsiinimehu

Lasi: high ball

Valmistustapa: ravistamalla

Koriste: appelsiini ja kirsikka

 

WHISKY SOUR
4 cl bourbon viski
2 cl sitruunamehu
1cl sokeriliemi

Lasi: sour tai cocktail

Valmistustapa: ravistetaan

Koriste sitruunanviipale ja kirsikka

 

MOJITO
4 cl rommi
2 cl lime mehu
2 cl sokerisiirappi
8 kpl minttulehteä
Toppaus soodavettä

Lasi: highball – jäämurska

Valmistustapa: rakentamalla

Koriste: minttu tupsu

 

Semifinaalista

Semifinaalissa kilpailijat tekevät tehtäviä annettujen aikataulujen mukaisesti.  Tehtävät tarkennetaan kuukautta ennen ensimmäistä semifinaalipäivää. Kilpailutehtävät ovat samat kaikilla semifinaalipaikkakunnilla.

Kilpailutehtävän arviointikriteerit

Arvioinnista noin 70 % on subjektiivista ja 30 % objektiivista. Arviointikriteereistä selviää, missä arviointikohteissa huomioidaan Taitaja-kilpailun pakolliset teemat (yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus).

Bistron asiakaspalvelu ja tarjoilu 75 p
• Asiakaspalvelu- ja myynti 45 p
• Tiedot ja taidot 30 p

Lautasliinojen taittelu 6 p

Lasien tunnistaminen 5 p

Juomasekoitusten valmistus 14 p

Maksimipisteet yhteensä      100 p

Kilpailija tuo tullessaan

Kilpailijan pitää todistaa henkilöllisyytensä kilpailupaikalla ilmoittautumisen yhteydessä.

Kilpailija tuo tullessaan:
• tarjoilijan työasu: oman oppilaitoksen työasu
• tarjoilukäsineet
• viinipullonavaaja
• kynä
• pieni lehtiö
• tulitikut

Kilpailija ei saa tuoda mukanaan mitään erillisiä mitta- tai apuvälineitä kattamisvaihetta varten.

Kilpailunjärjestäjä varaa kilpailupaikalle

• Asiakaspöydät ja -tuolit
• Apupöydät
• Pöytäliinat ja servietit
• Tarjoiluliinat
• Ruokailuvälineet
• Lautaset
• Lasisto
• Tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat
• Pöytäsomisteet
• Baarivälineistö
• Mitat
• Kahvi- ja teekupit
• Kahvipannut
• Teepannut