102

Bilskadereparation, en individuell tävling

Tommi Kettunen, grenansvarig och Kari Kaaja, vice grenansvarig från Tredu.
Allmän beskrivning av grenen

Tävlingsuppgifterna i grenen baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga (3) i utbildningsprogrammet för bilplåtslagare.

En bilplåtslagare ska till exempel behärska kundbetjäning, kunna göra en skadeanalys och göra upp en kostnadskalkyl för reparation av en krockskadad bil, använda mätutrustning, rikta ytplåtar med olika ytriktningsmetoder, byta delar som ska svetsas, byta delar som är fastskruvade, reparera delar av plast samt byta glas.

En bilplåtslagare färdigställer alla de ytor som ska repareras så långt att bilen är färdig att överlämnas åt billackeraren.

Krav på kunnande

Det centrala kunnandet i yrket är reparation av kollisionsskador. En kollision kan skada bilens teknik, kaross och dess kosmetiska ytor.

Det är nödvändigt att känna till olika karossmaterial och behärska metoderna för reparation av dessa i bilar med modern säkerhetsteknik. För att ett tryggt och säkert slutresultat ska kunna uppnås måste man kunna tolka biltillverkarnas anvisningar rätt och följa anvisningarna.

Färdigheter i svetsning med olika svetsutrustningar utgör en mycket viktig del av karossreparationer. Den tävlande ska också behärska användningen av olika mät- och testapparater. Till yrket hör också att utrusta bilen efter lackeringen och säkerställa kvaliteten.

Grenansvarig:
Tommi Kettunen
tommi.kettunen@tampere.fi
Tel. 040 711 5391

Vice grenansvarig:
Kari Kaaja
kari.kaaja@tampere.fi
Tel. 040 159 1397

Styrgrupp:
Kettunen Tommi, Tredu
Kaaja Kari, Tredu
Kauranen Timo-Pekka, Keuda
Kaasinen Tommi, Riveria
Jussila Jani, Incar Oy
Neuvonen Mikko, Wurth Oy
Wiman Jari, Incar Oy
Varila Juhani, Suomen 3M
Repo Timo, OPH
Särkkä Teuvo, Esedu
Kiviranta Jouni, Wihuri Oy
Salonen Hermanni, Turun Ammatti-instituutti

esedu logo102 tts102 turva