503

Cateringkock, en partävling

Vid grytan står Annukka Halonen, grenansvarig och Riitta-Liisa Rinnemäki från Sasky.

Antal tävlande

I semifinalen kan 2 par/verksamhetsort inom läroanstalten delta.

Allmän beskrivning av grenen

En cateringkock planerar, tillverkar och serverar smakliga, tilltalande och hälsosamma måltidshelheter åt sina kunder, och beaktar då även specialdieter. Planering och genomförande av fest- och temamåltider hör till verksamheten inom branschen.

Vid tillverkningen av maträtterna beaktas hygien, hållbar utveckling, miljöaspekter, arbetssäkerhet, egenkontroll och samarbete.

Tävlingsuppgifterna baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga (3) i grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (1.8.2015), med betoning på uppgifter för cateringkock.

Semifinaluppgifterna och finaluppgifterna grundar sig på följande examensdelar:

  • Att verka inom logi- och restaurangverksamhet
  • Tillredning av lunchrätter
  • Tillredning av mat i portioner
  • Kaféservice
  • Verksamhet inom service- och utdelningskök
  • Snabbmatsservice
  • Matproduktion i storkök
  • Tillagning av beställnings- och festmat
  • Arbete som kräver spetskompetens

Krav på kunnande

En framgångsrik tävlande inom grenen cateringkock:

  • kan göra en arbetsplan
  • tillagar god mat hygieniskt, ekonomiskt och arbetssäkert i enlighet med näringsrekommendationerna
  • tillreder mat med hänsyn till målgruppen och kan presentera produkterna för kunderna
  • behärskar olika matlagningstekniker
  • hanterar och använder livsmedel med olika förädlingsgrad
  • har grundkunskaper i yrkesspråk på det andra inhemska språket och engelska
  • kan samarbeta med andra
  • tillämpar principerna för hållbar utveckling både i teori och arbete
  • kan genomföra en kundtillställning enligt uppgift och tema
  • kan använda Word och Excel-program
  • behärskar de väsentliga teorifärdigheterna inom branschen

Grenansvarig:
Annukka Halonen
annukka.halonen@sasky.fi
Tel. 0447554423

Vice grenansvarig:
Riitta-Liisa Rinnemäki
riitta-liisa.rinnemaki@sasky.fi
Tel. 0447554424

Styrgrupp:
Halonen Annukka, Sasky
Rinnemäki Riitta-Liisa, Sasky
Jaakkola Kari, Raseko
Mäntylä Julia, Sokos Hotel Presidentti
Metsola Juha, Fazer Food Services
Oinas Heta, Ninan Keittiö
Kontusaari Hanna-Mari, Hämeenkyrön kunta
Toivanen Johanna, Ammattikeittiöosaajat
Työppönen Vesa, Riveria / Nurmes
Lahdenkauppi Merja, OPH

restamax logo503 presidentti503 iss