408

Talonrakennus, muuraus ja laatoitus, yksilökilpailu

Varavastaava Markku Järvinen Tavastiasta ja lajivastaava Keijo Hakala HAMKista.

Yleiskuvaus

Muurari on yksi rakennusalan vaativimmista ja perinteisimmistä käsityöammateista. Muurarit työskentelevät rakennusliikkeiden palveluksessa sekä itsenäisinä ammatinharjoittajina. Ammatissa tarvitaan monipuolisia kädentaitoja, eri työtekniikoiden hallitsemista, suunnittelutaitoja ja huolellisuutta. Muurarit tekevät pääasiassa tiili- ja harkkomuurauksia, joista tehdään rakennusten perustuksia sekä ulko- ja sisäseinien ja pilareiden muurausta. Tiilistä tehdään myös tulisijoja.

Muurarin ammatti edellyttää suunnittelu- ja organisointikykyä sekä huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Työssä tarvitaan sopeutumista erilaisiin työtilanteisiin sekä vaihteleviin oloihin ja muurarin tulee pystyä itsenäiseen työskentelyyn, mutta myös ryhmätyöhön.

Muurauksessa käytetään työvälineinä muurauskauhaa, vasaraa, kuminuijaa, muurauskelkkaa, laastisekoitinta, vesivaakaa, luotilankaa jne. Raskaiden materiaalien siirroissa ja nostoissa käytetään apuna koneita.

Muurarin työnkuvaan voi kuulua usein myös rappaus- ja laatoitustyöt. Laatoittajat asentavat kivi-, betoni-, tiili- ja keramiikkalaattoja seiniin, lattioihin ja ulkotiloihin. Laatoittaja tekee usein myös märkätilojen vedeneristystyöt.

Työturvallisuussäännösten tunteminen ja noudattaminen on tärkeää.

Kilpailu on yksilökilpailu, mutta kilpailijalla on tehtävästä riippuen tarvittaessa käytettävissä järjestäjän varaama avustaja.

Osaamisvaatimukset

Kilpailutehtävät pohjautuvat rakennusalan perustutkinnon seuraavien tutkinnon osien kiitettävän tason (K3) vaatimuksiin:

  • runkovaiheen työt
  • perustustyöt
  • muuraus
  • laatoitus

Lajivastaava:
Keijo Hakala
keijo.hakala@hamk.fi
Tel. 0505745110

Varavastaava:
Markku Järvinen
markku.jarvinen@kktavastia.fi
Tel. 050 4440855

Lajiohjausryhmä:
Hakala Keijo, Hamk
Järvinen Markku, Tavastia
Ruuskanen Jukka, Samiedu
Korhonen Hannu, Gradia
Ruohonen Mika, Stadin ao
Järvinen Jarmo, Rakennusliitto ry
Kaipio Harri, Rakennusteollisuus ry
Lötjönen Olli, Riveria
Toivanen Hannu, Etelä-Savon AO
Körkkö Veli-Pekka, Tavastia
Backlund Ari, E. Vuorio Oy

metsäwood logo408 pukkila408 heikki hakio408 yit408 evuorio