602

Elektroniikka, yksilökilpailu

Lajivastaava Tommi Sirén ja varavastaava Sauli Annala Tredusta.

Osallistuminen

Myös lukio- ja ammattikorkeakouluopiskelijat voivat osallistua tähän lajiin.

 Yleiskuvaus

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa elektroniikkaa on kaikkialla. Ilman sitä yhteiskunta ei toimi. Robotteja, autoja, lentokoneita, maatalous- ja metsäkoneita, kannettavia viestintävälineitä ja kodinkoneita ohjataan ja hallitaan elektroniikan ydintekniikka olevien mikroprosessorien ja niiden ohjelmistojen avulla. Tätä mikrosiruihin perustuvaa kokonaisuutta kutsutaan sulautetuiksi järjestelmiksi. Myös teollisuuden tuotantoprosessit ovat usein elektroniikkaohjattuja.Elektroniikan suuntaavat opinnot tai osaamisalan suorittanut elektroniikka-asentaja osaa tehdä elektroniikkatuotantoon ja siihen erityisesti kuuluvaan protovalmistusvaiheeseen liittyviä elektroniikkalaitteen rakennesuunnittelu-, kokoonpano-, ohjelmointi-, ja testaustöitä.

Taitaja-kilpailun tarkemmat osaamisvaatimukset löytyvät elektroniikka-asentajien opintokokonaisuuksissa “ammattielektroniikka ja sulautetut sovellukset ja projektityöt”.

Näitä käytännön osaamisalueita ovat elektroniikan valmistuksessa käytetty protolaitteiden piirikorttien CAD-suunnittelu, pienimuotoinen elektroniikkapiirin mitoitus, ohjelmointiympäristön käyttöönotto ja sulautetun järjestelmän ohjelmointi jollain yleisesti käytössä olevalla ohjelmointikielellä sekä elektronisen laitteen rakentaminen IPC-standardien mukaisesti käyttäen protorakentamisessa yleisesti käytössä olevia työmetodeja muistaen työturvallisuuden kaikilla osa-alueilla.

Osaamisvaatimukset
Kilpailutehtävät on suunnattu opiskelijalle, joka on suorittanut tutkinnon keskeiset osat kiitettävällä tasolla (K3). Kilpailutehtävät perustuvat tutkinnon osiin Ammattielektroniikka ja Sulautetut sovellukset ja Projektityöt. Kilpailutehtävissä on mahdollista suorittaa ammattiosaamisen näyttö.

Kilpailutehtävät sisältävät:
• elektroniikkalaitteen piirilevysuunnittelua ja rakentamista
• elektroniikkalaitteeseen liittyvän sulautetun järjestelmän ohjelmointia ja käyttöönottoa
• mittaamista ja vianhakua

Kilpailutehtävä muodostuu eri moduuleista, joista rakentuu kilpailun aikaisten työvaiheiden jälkeen yksi yhtenäinen laite, joka voi olla esimerkiksi:
• robotti
• pelilaite
• multimedialaite
• kauko-ohjattava itsenäisesti liikkuva laite

Lajivastaava:
Tommi Sirén
tommi.siren@tampere.fi
Puh. 0408007884

Varavastaava:
Sauli Annala
sauli.annala@tampere.fi
Puh. 0408016143

Lajiohjausryhmä:
Sirén Tommi, Tredu
Annala Sauli, Tredu
Lähteinen Olavi Taitaja 2017
Rantaeskola Antti, Nokia Technologies Oy
Koskinen Jari, KSAO
Keronen Petri, Riveria