Uutiset

5 artikkelia

Taitaja2018 Tampere -tapahtuman suojelijan tervehdys

Tampere – paras opiskelijalle!

Tampere on Suomen suosituin opiskelijakaupunki. Tampereella nuorten aikuisten osuus väestöstä on merkittävä, suurin ikäluokka on 24-vuotiaat. Lähes 40 prosenttia tamperelaisista on 20–40 vuotiaita. Muussa Suomessa osuus on noin 25 prosenttia. Vetovoimaisimmalla opiskelijakaupungilla on näissä luvuissa iso rooli.

Uuden korkeakouluyhteisön menestys ja Tampereen kaupungin ja laajemmin koko seudun menestys ovat kietoutuneet tiiviisti toisiinsa. Ja täällähän tapahtuu: Tampere on suunnannäyttäjä monella saralla – eikä vähiten uusien mahdollisuuksien löytämisessä ja luomisessa.

Osaamista on voitava hankkia ja myös kehittää. Koulutuksen tulee johtaa työhön ja toimeentuloon. Tavoitteenamme on taata yhdessä yritysten kanssa jokaiselle nuorelle ensimmäinen työpaikka. Tavoitteenamme on myöskin varmistaa jokaiselle nuorelle koulutus- ja työllistymispolku.

Yhteistyö koko kaupunkiseudun kanssa on tulevaisuudessakin ensiarvoisen tärkeää. Kaupunkiseudun yhteistyössä ovat myös Tredun toiminnan juuret. Tredu nivoo koko Pirkanmaan ammatillisen koulutuksen yhteen ja tarjoaa tien jatko-opintoihin tai työelämään.

Suomen koulutusjärjestelmä on rakennettu nerokkaasti. Tie eteenpäin ei katkea, suorittapa toisen asteen opinnot ammatillisessa tai lukiokoulutuksessa. Kummaltakin polulta voi päästä aina yliopistouralle asti!

Tampereen uusi yliopisto avaakin aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön korkeakoulujen, yrityksien, ammattikorkeakoulun ja toisen asteen oppilaitoksen kanssa.

Yhteistyö alan suurien toimijoiden kanssa voi poikia käytännön läheistä oppimista ja avata nuorille väyliä työelämään. Lisäksi se tuo koko Tampereen seudulle varmasti osaamista ja osaajia. Siinä yhdistyvät akateeminen huippu tutkimus, käytännön taidot ja yhteistyö elinkeinoelämän kansaa. Uusi yliopisto on innovaatiokeskittymä Tampereelle.

Tampereen tavoitteena on olla myös vuonna 2030 koulutuksen ja osaamisen kärjessä. Tämä pitää sisällään laadukkaan ja yhteisöllisen oppimisen, työhön johtavan koulutuksen ja osaamisen sekä osaavan työvoiman houkuttelemisen ohella heidän juurtumisensa tamperelaisiksi.

Uuden korkeakouluyhteisön menestys ja toisen asteen oppimispolut työelämään ovat kietoutuneet tiiviisti ja Tampereen kaupungin ja laajemmin koko seudun menestykseen. Ja tällä seudullahan tapahtuu: Tampere on suunnannäyttäjä monella saralla – eikä vähiten uusien mahdollisuuksien löytämisessä ja luomisessa.

Lauri Lyly
Tampereen pormestari
Taitaja2018 Tampere -tapahtuman suojelija

Nyt haetaan Suomen parasta yrittäjyysopetuksen mallia — globaalilla twistillä

Yrittäjyyttä ilman rajoja    

Kilpailukutsu

Suomen Yrittäjät ja Taitaja2018 järjestävät vuotuisen yrittäjyysopetuskilpailun. Vuoden 2018 kilpailun teemana on ”Yrittäjyyttä ilman rajoja”.

Tavoitteena on tuoda esiin yrittäjyysopetuksen malleja kansainvälisellä twistillä. Yrittäjyysopetuksen mallilla voidaan esimerkiksi ratkoa globaaleja haasteita, edistää maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden yrittäjyyttä tai vauhdittaa kansainvälistymistä ja tehdä yhteistyötä yli rajojen. Mahdollisuuksia on monia.

Malli voi olla uusi tai jokin olemassa oleva, säännöllisesti toteutettava kokonaisuus. Sen sisältö ja menetelmät ovat vapaasti valittavissa.

Yrittäjyysopetus on parhaimmillaan innostavaa, luovaa, toiminnallista ja yhdessä tekemistä — kuten yrittäjyyskin. Nämä arvot toimivat myös kilpailun arviointikriteereinä.

Lähetä mallisi kuva-muodossa muodossa 20.4.2018 mennessä

Kilpailutyöt toimitetaan kuvan muodossa. Kuva voi olla esimerkiksi mallinnus, piirros tai valokuva. Mukaan tulee liittää kirjoitus, joka antaa lisätietoa yrittäjyysopetuksen mallista ja sen vaikuttavuudesta. Kirjoitus voi olla pituudeltaan enintään 500 merkkiä ja siihen voi upottaa linkkejä videoihin, kuviin ja teksteihin.  Kilpailutyö voi olla myös kokonaan videomuodossa. Kuvien tulee olla julkaistavissa olevia, tekijänoikeudet huomioiden.

Kilpailuun voi lähettää ehdotuksia kaikista ammatillisen toisen asteen oppilaitoksista. Samasta oppilaitoksesta voi lähettää myös useampia kilpailutöitä.

Pyydämme hyviä käytäntöjä 20.4.2018 mennessä osoitteeseen: Susanna Tuominen, susanna.tuominen@yrittajat.fi

Paras malli palkitaan Taitaja-tapahtumassa

Kilpailutyöt julkaistaan Suomen Yrittäjien sivustolla www.yrittajat.fi ja voittaja julkistetaan 14.—17.5.2018 Tampereella pidettävässä Taitaja2018 –tapahtumassa. Voittaja saa vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon. Lisäksi voittaja palkitaan opetushenkilöstön yrittäjyysosaamista kehittävällä 5000 euron koulutussetelillä. Palkinnon mahdollistaa Osaavia opettajia, yrittäviä nuoria -hanke.

Palkittavan mallin valitsee kilpailuraati, jossa ovat edustettuina Suomen Yrittäjät, Pirkanmaan Yrittäjät, Taitaja2018, Osku ry ja Sakki ry.

Lisätietoja kilpailusta: Veli-Matti Lamppu, p. 050 344 2554, veli-matti.lamppu@yrittajat.fi

Tervetuloa mukaan!

Suomen Yrittäjät
Veli-Matti Lamppu
johtaja

Taitaja2018
Kyösti Lehtonen
kilpailujohtaja

Suurtapahtuma: Taitaja2018 ja Rekrytori–Koulutori vetävät Tampereelle 52 000 kävijää

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2018 ja valtakunnallinen Rekrytori–Koulutori täyttävät koko Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen toukokuussa 2018. Suurtapahtuma kerää Tampereelle 14.–17.5.2018 arviolta 52 000 suomalaista ja kansainvälistä kävijää sekä työ- ja opiskelupaikan hakijaa.

Skills Finland ry:n hallinnoima Taitaja on ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, jonka tavoitteena on kotimaisen ammatillisen koulutuksen ja osaamisen edistäminen. Eri puolilla maata järjestettävistä semifinaaleista valitaan noin 400 kilpailijaa Tampereen finaaliin. Loppukilpailussa on noin 45 lajia. Kotimaisten kilpailijoiden lisäksi tapahtumaan tulee myös kansainvälisiä osallistujia sekä EuroSkills- ja WorldSkills-kisojen delegaatioita. Pelkästään virallisia majoittujia on arviolta 1 500.

  • Taitaja on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma ja näyteikkuna. Se kokoaa yhteen tuhansia ammatillisen koulutuksen opiskelijoita ja asiantuntijoita ja kymmeniätuhansia kävijöitä. Toimiva yritysyhteistyö on olennainen osa Taitaja-tapahtuman onnistumista. Rekrytorin mukaan tulo tuo taas uutta näkökulmaa Taitajaan. Se auttaa osaltaan meitä saavuttamaan tavoitteemme ammatillisen koulutuksen vetovoiman lisäämisessä ja nuorten työllistymisen edistämisessä, toteaa Skills Finlandin puheenjohtaja, opetusneuvos Seija Rasku.
  • Yhteistyösopimus on upea juttu Tampereen seudun työllisyydelle. Yhteistyö ammatillisen koulutuksen ja osaamisen edistäjän kanssa vahvistaa Suomen suurimmaksi kasvaneen Rekrytorin merkitystä entisestään. Jatkossa Rekrytori–Koulutorilla nuoret ammattilaiset, työnhakijat ja työpaikat kohtaavat yhä paremmin. Työllisyys on Tampereen ykkösasia ja on hienoa, että sen parantamiseksi tehdään laajaa yhteistyötä, sanoo pormestari Lauri Lyly.

Tampereen Taitaja2018-tapahtuman järjestää oppilaitosryhmä, jossa ovat mukana Tredu, Sasky, Ahlman, Kiipula, Tavastia, VAAO ja Voionmaa.

  • Suurtapahtuma näkyy messu- ja urheilukeskuksen lisäksi monin tavoin myös Tampereen katukuvassa. Taitaja2018-tapahtuman virallinen kävijätavoite on 52 000. Suurtapahtuma on alueellisesti merkittävä Pirkanmaan oppilaitoksille ja elinkeinoelämälle, painottavat kilpailujohtaja Kyösti Lehtonen ja kilpailupäällikkö Katja Aaltonen.

Taitaja-, TaitajaPLUS- ja Taitaja9 -kilpailujen taustalla on Skills Finland ry, joka on tehnyt pääyhteistyökumppanisopimuksen Rekrytoreja tuottavan Honkalamedia Oy:n kanssa. Rekrytori® on rekisteröity tavaramerkki, jota hallinnoivat Tampereen kauppakamari ja Honkalamedia Oy. Kävijöillä on vapaa pääsy sekä Taitaja-tapahtumaan että Rekrytori–Koulutorille.

  • Maan suurin rekrytointi- ja koulutustapahtuma Rekrytori–Koulutori tuo ammattitaidon SM-kisan varsinaisten kilpailupäivien yhteyteen 15.–17.5.2018 työn ja tekijöiden kohtaamispaikan sekä jatkokoulutuksen tarjonnan. Taitajien avulla juurrutamme Tampereelle keväänkorvalle kolmannen vuosittaisen valtakunnallisen rekrytapahtuman. Tampereen kauppakamarin kyselyn mukaan merkittävä määrä esimerkiksi kesätyöpaikoista on jaossa vielä toukokuulla, sanoo Rekrytorin vastaava tuottaja Mikko Honkala.

aika:  14.–17.5.2018 Taitaja2018
15.–17.5.2018 Rekrytori–Koulutori

paikka:  Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Ilmailunkatu 20, 33901 Tampere

Lisätiedot:
Eija Alhojärvi, toiminnanjohtaja, Skills Finland ry, puh. 040 820 0126
Kyösti Lehtonen, kilpailujohtaja, Taitaja2018, puh. 050 511 4007
Katja Aaltonen, kilpailupäällikkö, Taitaja2018, puh. 040 726 5209
Mikko Honkala, vastaava tuottaja, Rekrytori–Koulutori, puh. 040 522 7306, www.rekrytori.fi

Taitaja2017-kilpailussa menestyneitä palkittiin

Skills Finland palkitsi keskiviikkona valtakunnallisen ammatillisen koulutuksen #kuiei17-seminaarissa Turussa Taitaja2017-kilpailussa menestyneitä koulutuksen järjestäjiä.

Parhaiten menestynyt koulutuksen järjestäjä on Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä (Pohjois-Karjalan ammattiopisto), jonka opiskelijat saavuttivat yhteensä kolme kultaa, kuusi hopeaa, neljä pronssia ja kaksi diplomisijaa.

Toiselle sijalle tuli Jyväskylän koulutuskuntayhtymä (Jyväskylän ja Jämsän ammattiopistot) saaden viisi kultaa, yhden hopean, neljä pronssia ja kolme diplomisijaa.

Tampereen kaupunki (Tampereen seudun ammattiopisto Tredu) sijoittui kolmanneksi yhdellä kullalla, neljällä hopealla, viidellä pronssilla ja kolmella diplomisijalla.

Koko Taitaja2017-kilpailun parhaat pisteet saavutti turvallisuusalan opiskelija Tommi Raittila Stadin ammattiopistosta 560 pisteellä. Onnittelut kaikille!